Harlem Grand Opening

Expansie

Harlem

31 juli 2016

Geprezen als een “centrum van hoop”, viert de Scientology Kerk en het Gemeenschapscentrum de spirit die het cultuurlandschap van de Amerikaanse geschiedenis heeft doordrongen.

Harlem is... zo veel. Voor de vele mensen die barrières opzij moesten zetten om zich een weg te banen in de American Dream, was Harlem zo’n beetje alles, goed en slecht, maar altijd met soul en rhythm. Langston Hughes, de dichter-schrijver uit de Harlem Renaissance van de jaren 30, legde de spirit ervan vast: “You’ll hear their feet / Beating out and beating out a – / You think / It’s a happy beat?”

Er was een happy beat in Harlem op de laatste dag van juli 2016. Scientology, de religie van het verheffen van de spirituele wezens en het heropbouwen van samenlevingen, was druk bezig met de opening van twee nieuwe gebouwen, een Kerk en een Gemeenschapscentrum in het hart van het Spaanse Harlem. Zorgvuldig gerenoveerd en helemaal vol – niet alleen maar om mooi te zijn, maar zodat iedereen in Harlem, alle rassen en alle religies, een ontmoetingsplaats kunnen hebben – je kunt het een hoofdkwartier noemen – om de drastische daling van de beschaving om te draaien.

Een pilaar uit Harlem’s wedergeboorte die groter dan het leven is, de Eerwaarde Johnny Ray Youngblood – zelf predikant onder de predikanten in de eerbiedwaardige Mount Pisgah Baptistenkerk en een ware vriend van de Scientology Kerk – vertelde de mensen wat ze moesten verwachten van deze nieuwe Kerk en het Gemeenschapscentrum: “Scientologen helpen mensen van wie zij het gezicht nog nooit hebben gezien, wie zij nooit in de ogen zullen kijken en van wie zij hun namen nooit zullen weten.” ... En ziedaar deze [Kerk] die voor ons tot bloei is gekomen. Moge het een machtig lichtbaken zijn voor de mensen van Harlem.

Scientology Kerk van Harlem geeft een rondleiding aan de politie van New York en leiders van de gemeenschap Muzikale groten Chick Corea (piano) en Stanley Clarke (bass)
Non-stop Live De politie van New York en gemeenschapsleiders maken een rondleiding (boven); muzikale groten Chick Corea (piano) en Stanley Clarke (bass); jeugdgedelegeerden (onder) uit 41 landen nemen deel aan een mensenrechten open huis.
Mensenrechten open huis

Door scientologen en vrienden op te roepen tot niets minder dan een kruistocht om de corruptie en de ondergang van de samenleving te stoppen, deed de Scientology leider David Miscavige een beroep op de woorden van de Grondlegger L. Ron Hubbard, die in de jaren 30 in New York woonde en in de jaren 70 ernaar terugkeerde om er sociologisch onderzoek te doen: “Dit is waar en wanneer LRH zijn technologieën verfijnde voor het redden van de mens, en waarover hij schreef: ‘Er zijn hier vele antwoorden over het Leven – en deze zijn er voor de Mens om te gebruiken.’ En dat is wat ons nieuwe Gemeenschapscentrum vertegenwoordigt. Niet slechts een aanbod om te helpen, maar meer ons recht en onze plicht om te helpen.”

De 6200 vierkante meter grote Kerk van Harlem is speciaal ontworpen voor een efficiënte stroming door de religieuze- en studieruimten van deze faciliteit. Bezoekers worden verwelkomd bij een Publiek Informatiecentrum, waar op displays video’s en teksten zijn te zien van de overtuigingen en de actie georiënteerde programma’s van de religie, alsook de biografie van dhr. Hubbard. Het Gemeenschapscentrum beschikt over vergaderzalen, ruimtes voor conversatie, klaslokalen en een café.

Vanaf het moment dat het lint naar beneden kwam, waarmee de Kerk en het Centrum werden geopend, was er een continue, aanhoudende beat van actie. VS vertegenwoordiger Charles Rangel voorzag de boeken van het Amerikaanse Congres van een officiële proclamatie, die de openingsdag, 31 juli 2016, verklaarde tot de Dag van Scientology in Harlem.

Bezoekers verkennen de overtuigingen en praktijken
Leren Bezoekers verkennen de overtuigingen en praktijken van Scientology (boven); bijles in het Gemeenschapscentrum (hieronder); scientologen bestuderen cursussen over religie (helemaal onderaan).

Een van de eersten die meededen met de campagnes van de bruisende nieuwe Kerk waren pastoor Mary White, die haar christelijke gemeente binnenbracht voor Zondagsdiensten, en Eerwaarde Susana Bastarrica, oprichtster van The Vigil 4 Peace & Ecology (Wake voor Vrede & Ecologie), die de gemeenschap samenbracht om de Internationale Dag van de Vrede te vieren.

De buurtacties breidden zich uit naar de kunst, toen een Mariachi band uit het Spaanse Harlem het Gemeenschapscentrum innam voor repetities. Spoedig daarna verscheen te midden van een grote en diverse gemeenschap de entertainer en rap-koning ten tonele op deze 125th Street met zijn “Hip Hop naar Hip Hoop”.

Mensenrechten conferenties; anti-drugs campagnes; het nieuws verspreiden over misstanden in de psychiatrie; het vieren van Harlem’s jazz nalatenschap – dit alles en meer is deel uit gaan maken van de eerste paar maanden van het bestaan voor Harlem’s Ideale Scientology Kerk en Gemeenschapscentrum. Een recordaantal mensen volgen de geestelijke diensten en cursussen van Scientology en hele groepen kinderen bouwen hun levens op in de bijleslokalen van het Gemeenschapscentrum.

Harlem’s nieuwe Ideale Scientology Kerk en Gemeenschapscentrum hebben voor de vonk gezorgd om deze trotse, historische buurt te verheffen die al te lang in het slop was. En zoals dhr. Miscavige zie tijdens de grootste opening, “En alles wat je hoeft te doen is je oor te luisteren leggen, om het telkens opnieuw te horen:

Harlem!

Harlem!

Harlem!”

Scientology Kerk van Harlem
TWEE IN ÉÉN Toen de Kerk haar nieuwe faciliteit in Harlem plande, voegde zij daar een Gemeenschapscentrum aan toe waar maatschappelijke activisten kunnen samenwerken aan maatschappelijke verbetering.