Humanisten

Fiji: Het Heropbouwen van Levens

Fiji: Levens herstellen
Fiji: Levens herstellen
Fiji: Levens herstellen
Fiji: Levens herstellen

Toen in februari 2016 de tropische cycloon Winston de eilandstaat Fiji in het Stille Zuidzeegebied trof, wist Alfred Waqa precies hoe hij op de crisis moest reageren. Hij had onder andere honderden getrainde vrijwilligers klaarstaan om in actie te komen.

Waqa, een getraind en ervaren lid van het Scientology Pastoraal Werker Rampenbestrijdingsprogramma, leidde zo’n 250 Fijiërs die zich naar 20 dorpen verspreidden om slachtoffers van de cycloon te helpen, de meest krachtige storm die op het zuidelijk halfrond is geregistreerd. Elk van hen was een Pastoraal Werker (PW), getraind om de grootste noden deskundig aan te pakken – of dat nu lichamelijk, mentaal of spiritueel was – niet alleen tijdens rampen maar in het dagelijks leven.

De PW’s distribueerden geschonken materialen aan slachtoffers, ruimden puin, herbouwden huizen en scholen, en leverden “assist-technologie” – technieken die ontwikkeld zijn door de Grondlegger van Scientology, L. Ron Hubbard om spirituele verlichting te verschaffen van lichamelijke en emotionele trauma’s. De Pastoraal Werkers die gekleed zijn in kenmerkende gele T-shirts, hielpen zo’n 24.200 slachtoffers en trainden wel 2340 mensen om assisten aan anderen te geven.

Fiji: Levens herstellen
Fiji: Levens herstellen
Fiji: Levens herstellen
Fiji: Levens herstellen
Fiji: Levens herstellen
Fiji: Levens herstellen

Waqa, die algemeen bekendstaat onder zijn bijnaam “Alfy”, werd in 2012 een toonaangevende PW toen een groep van Scientology Pastoraal Werkers slachtoffers hielp in de nasleep van zware overstromingen in Fiji. In maart van het volgende jaar, toen een tropische cycloon door de naburige eilandstaat Vanuatu raasde, was Alfy aanwezig samen met andere Pastoraal Werkers om noodhulp te bieden.

Maar pas toen Alfy in april 2015 naar Nepal reisde om slachtoffers te helpen van een vernietigende aardbeving van 7,8 op de schaal van Richter, realiseerde hij zich hoe belangrijk het is om een goed geoliede PW-organisatie te hebben die gereed is om niet alleen op rampen te reageren, maar ook om Fijiërs met hun dagelijkse problemen te helpen. Naar verluidt was Alfy’s leven nog nooit zo veranderd als toen hij in Nepal had samengewerkt met PW’s die gesteund werden door de Internationale Associatie van Scientologen.

Een van de eerste dingen die Alfy deed nadat hij was teruggekeerd uit Nepal, was om drie groepen van Pastoraal Werkers te vormen in en rondom zijn dorp, Nalalawa, wat zo’n drie uur rijden van de hoofdstad Suva vandaan ligt. Het werven van mensen was geen probleem. Vele dorpelingen in dat gebied waren al onder de indruk van de rampenbestrijding die Alfy en zijn PW-team in 2012 hadden verricht. En daarbij komt nog dat ze zich bewust waren van sociale media rapporten van de enorme impact die PW’s hadden gemaakt in Nepal.

Om verdere publieke belangstelling te creëren voor Pastoraal Werkers, leverde Alfy een reeks van publieke seminars over de talrijke vaardigheden en technieken die PW’s verwerven tijdens hun training – alles van assisten tot het omgaan met gevaarlijke omgevingen tot het verbeteren van intermenselijke relaties. Zijn eerste seminar trok meer dan 60 aanwezigen, waaronder vijf opperhoofden van naburige dorpen. Politiemedewerkers, leraren, geestelijken en dorpsoudsten waren ook aanwezig.

Daarnaast had Alfy de PW-tools al naar 45 jeugdclubs gebracht, elk met 30 tot 50 leden. Tijdens een door de overheid georganiseerd forum trainde hij zo’n 100 jongeren in assist-technologie. Plannen voor het uitbreiden van dergelijke training naar andere jeugdclubs zijn al aan de gang.

In juni 2015 registreerde Alfy het Scientology Pastoraal Werker Rampenhulpprogramma bij het kantoor van de bestuurder van Rakiraki, een stad ongeveer 160 kilometer van Suva vandaan. Sinds die tijd worden verzoeken aan de overheid om PW-hulp direct doorgestuurd naar lokale Pastoraal Werkers.