Expansie

Sydney

4 september 2016

Het geheel nieuwe Scientology hoofdkantoor voor Australië en de Azië-Pacific regio is het grootste spirituele centrum van de Kerk buiten de Verenigde Staten.

Baken van spirituele vrijheid
Baken De nieuwe 12.500 vierkante meter grote Kerk die aan de grens staat van het Nationaal Park Lane Cove, is een baken van spirituele vrijheid.

Sydney – de inwijding van de nieuwe Scientology Kerk Advanced Organization in begin september ging van start te midden van een stroom van steun van leiders en vooraanstaande bestuurders toen het haar deuren opende voor de hogere niveaus van spirituele counseling en training.

De opening betekende ook de start van het nieuwe Continental Liaison Office, waarmee een nieuw centrum voor humanitaire programma’s en activiteiten werd gevestigd voor de gemeenschap in Australië en de Azië-Pacific regio.

Daarnaast betekende het iets nieuws en belangrijks voor de ontwikkeling van de Scientology Kerk, een acceptatie die weerspiegeld werd door de sprekers die gekomen waren om zeer publiekelijk de nieuwe faciliteit welkom te heten in Sydney. Daaronder waren een van de meest bekende mensenrechtenactivisten in Australië, dr. Gracelyn Smallwood en de voormalige advocaat-generaal voor Australië, dr. David Bennett – die de Kerk in 1983 vertegenwoordigde in een historische en cruciale zaak over religieuze identiteit, die de Australische wet herschreef over waar een religie uit bestaat en een precedent schiep voor de gehele wereld over dergelijke kwesties. En voor een menigte van zo’n 3000 gasten sloten zich nog andere hoogwaardigheidsbekleders aan. Onder hen bevonden zich Keith Thompson, adjunct-decaan van de Australische Universiteit van Notre Dame, faculteit der rechten, die een vooraanstaand persoon is in interreligieuze samenwerking en mensenrechten in Australië en de regio, en dr. Amin Hady, voormalig adviseur voor religieuze zaken van de premier van Australië.

Ieder van hen was gekomen om niet alleen een woord te zeggen over de opening, maar ook over het werk van de Kerk en wat vrijheid van religie is gaan betekenen voor vrijheid op zich en voor dit land down-under.

De opening markeerde ook de cirkel van de reis van de Kerk in Australië, die tientallen jaren geleden begon te midden van strijd tegen religieuze onverdraagzaamheid, die een test was voor haar voortbestaan in het aangezicht van vooroordelen en verzet van een kleine maar machtige kliek van anti-religieuze krachten – krachten die hard aan het werkt waren om de religie in het land te verbannen. Maar deze hebben haar niet kunnen vernietigen. De uiteindelijke overwinning van de Kerk voor het hoogste gerechtshof van Australië zette een definitie van religie neer die door landen over de hele wereld werd gerespecteerd en wat de fundering vormde van dit nieuwe gebouw dat nu een monument is geworden voor de verworven vrijheid.

Hubbard Begeleidings Centrum
Op het Juiste Spoor Scientologen begeven zich op hun spirituele weg in het Hubbard Begeleidings Centrum (boven), en op hun weg naar studie (onder rechts).
Scientologen die naar hun cursus gaan

Als het hogere spirituele en management centrum voor de religie in de regio, is het een perfecte aanvulling op andere nieuwe Scientology Kerken die in Australië en Oost-Azië in de afgelopen jaren zijn geopend – van Sydney en Melbourne, tot Tokio in Japan en Kaohsiung in Taiwan. Deze geven blijk van de snelle groei van de Scientology religie in een van de meest dichtbevolkte gebieden op aarde.

De nieuwe faciliteit, die werd gerenoveerd van wat eens een testlaboratorium voor geluid was van de regering, staat direct naast het Nationaal Park Lane Cove, waar een tapijt van licht en beweging wordt verwerkt in deze oude omgeving – een plaats waar het geluid van de cicaden stijgt en daalt in symfonieën van een avondlied onder de gouden acacia’s, eucalyptussen en banksia’s die hier de achtergrond vormen.

In deze bosrijke omgeving biedt de nieuwe Hogere Organisatie in haar regionale gebied ruimten aan scientologen om te studeren en deel te nemen aan de programma’s van de Kerk en haar sociale verbeteringsactiviteiten. Haar faciliteiten omvatten auditoriums voor leden en maatschappelijke groeperingen die bij het humanitaire werk betrokken zijn.

Vanaf het balkon van het nieuwe Lane Cove Café, net buiten de glazen muren van deze ongerepte faciliteit, houden kookaburra’s zich op bij nabij gelegen beekjes en voegen hun ondeugende lachkreten toe aan de ambiance van de dieren in het wild die bloeien en gedijen in dit 365 hectare grote park, dichtbij het centrum van Sydney.

Kapel
Plechtige Omgeving Het auditorium van de nieuwe Australische Kerk biedt plaats aan zowel activiteiten van de Kerk als activiteiten van de gemeenschap.

Op 4 september, toen de kerkelijk leider van Scientology, dhr. David Miscavige, het symbolische lint liet neerkomen en de heldere gouden en groene confetti neerregende op de feestvierende aanwezigen, hoorden zij beloften van vrienden van de Kerk om haar groei te ondersteunen – een bevestiging van wat ervoor nodig was in termen van geloof, vastberadenheid en inzet voor de vrijheid, door de jaren heen en ondanks alle tegenstand, om deze nieuwe Kerk te verwezenlijken.

“Dus nu komen we bij dat nooit eindigende gezichtspunt van deze dag”, zei dhr. Miscavige. “Het is dat gezichtspunt dat voortkomt uit een visie op de mensheid die op onze deuren afkomt, naar het rijk van spirituele vrijheid.”

Hal

De vastberadenheid van scientologen om hun religieuze overtuigingen te beschermen en te behouden en hun spirituele uitingen in de mensenrechten- en humanitaire missies van de Kerk te vinden, maakten deel uit van wat de internationaal bekende mensenrechtenactiviste Gracelyn Smallwood ertoe bracht om een uitnodiging te accepteren om bij de openingsceremonie te spreken.

In de ochtend voor haar verschijning op de grootse opening, was de activiste voor haar oorspronkelijke bewoners, de “Eerste Naties” Australiërs, te horen op het nationale ABC radionetwerk en besprak daar kwesties als het recente rassengeweld in het land, en merkte een parallel op tussen de houdingen van tolerantie en vrijheid waar de Kerk voor staat en de roep binnen het land om raciale conflicten te beëindigen.

“Over een paar uur zal ik in Sydney spreken voor 3000 mensen bij de opening van een Scientology gebouw”, vertelde ze voor de radio voor zo’n 18 miljoen luisteraars. “Ik ben geen scientologe, maar als scientologen gekleurde Australische activisten [een gelegenheid geven om te spreken] over de waarheid van dit land... dan ja, op elke mogelijke manier”, zei ze, was ze blij om de Kerk te steunen.

In een eerder interview zei professor Smallwood dat ze vond dat haar echte rol, als een van Eerste Naties Australiërs, was om de nieuwe Kerk en het continentale hoofdkwartier te verwelkomen in Australië. Ze zei dat door haar jaren van dienstverlening in de academische en medische gemeenschappen van Australië en de regio, ze zich volledig bewust was van het belang van het werk in de humanitaire en sociale rechtvaardigheid dat de Kerk heeft verricht, zelfs tijdens de strijd om haar erkenning en zij prees de steeds groter wordende hulpverleningsacties van haar humanitaire doelen.

Toen zij het podium beklom tijdens de grootse opening, sprak zij zeer duidelijke vanuit dat perspectief.

“De traditionele bewaarders van dit land hebben een sterke traditie van respect en spiritualiteit”, zei ze. “Ik heb geleerd hoe jullie onze traditie respecteren met jullie doeleinden van een wereld zonder krankzinnigheid, zonder criminelen en zonder oorlog, waar het capabele mensen gegund is succes te hebben en waar het eerlijke mensen gegund is rechten te hebben. Vandaag verwelkomen we jullie hier, samen met jullie eigen traditie van respect en begrip van de Mens als spiritueel wezen. En we verwelkomen jullie vanuit vele landen, van de andere kant van de Grote Oceaan en vanuit ons eigen Australië.”

Landschap rondom de Kerk van Sydney
Landschap rondom de Kerk van Sydney
Landschap rondom de Kerk van Sydney
Schoonheid De nieuwe Kerk (boven rechts) is een perfecte aanvulling op het weelderige Australische landschap.