MENSENRECHTEN

Eén Man maakt een verschil uit

Zakaria El Hamel

Veel mensen denken dat ze geen kans hebben om de wereld te verbeteren, omdat ze maar een bescheiden inkomen hebben of geen goede connecties. Zakaria El Hamel valt daar echter niet onder.

Zakaria bezit een taxi in Marokko, waarbij hij het geld dat hij verdient elke maand deelt met de bestuurder. Zakaria is daarom niet rijk, maar hij heeft toch de wereld kunnen verbeteren door te besluiten om dat te doen, en door het oprichten van Jongeren voor Vrede en Dialogen tussen Culturen (JVDC) en door de Marokkaanse afdeling van Youth for Human Rights International (YHRI) te leiden.

Toen hij in 2010 de 7e jaarlijkse Internationale Mensenrechten Top in Genève bijwoonde, maakte Zakaria voor het eerst kennis met de YHRI-materialen.

Doordat hij de behoefte van mensen begreep om vrijelijk te kunnen dissemineren en informatie te ontvangen, zei Zakaria: “De media wordt erg gecontroleerd in Marokko. Het wordt gecontroleerd door de monarchie en alleen wat zij in de media willen, wordt gedrukt. Dus dit mensenrecht wordt helemaal niet goed toegepast.” Om dit probleem tegen te gaan, zorgde Zakaria dat hij op één lijn met de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) kwam en zette workshops op genaamd “Recht op Privacy” en “Recht op Informatie”.

“De overheid in Marokko is bang voor mensenrechten”, zei Zakaria en om een verandering te bewerkstelligen, bezochten hij en JVDC-leden drie of vier keer per maand mensenrechten lezingen. “Nu dat ik de YHRI-materialen heb, laat ik ze die zien, zodat ze kunnen zien dat er tools zijn die hun aanpak van mensenrechtenonderwijs kan veranderen. ... Ik kan de denkwijze van mensen veranderen en dan leren ze wat mensenrechten zijn, en willen ze deze hebben”, zegt hij.

In 2016, ging Youth for Human Rights een samenwerkingsverband aan met de Marokkaanse Organisatie voor Mensenrechten om waardigheid en respect voor mensenrechten aan de jeugd in Marokko te onderwijzen.