WERELDWIJDE HULPVERLENING

Gehoor geven aan de oproep

Zoek & redding
Zoek & redding Net voor zonsopgang op 1 april veroorzaakten zware regens in het Andes gebergte vloedgolven en dodelijke aardverschuivingen in Mocoa, Colombia. De volgende dag, voegden PW’s zich bij de 2500 reddingswerkers om tussen het puin naar overlevenden te zoeken, waar 329 Colombianen stierven.
NOODMISSIE
NOODMISSIE Een Scientology Pastoraal Werker piloot vloog noodvoorraden naar Puerto Rico in de nasleep van orkaan Maria (boven).
BOMAANSLAG PAKISTAN
BOMAANSLAG PAKISTAN Pastoraal Werkers gaven assisten in het Nawabshahr ziekenhuis na een terroristische bomaanslag (rechtsboven).
DOMINICA VERWOESTING
DOMINICA VERWOESTING PW’s maken de straten van Dominica schoon, twee dagen na de voltreffer van de categorie 5 orkaan Maria (rechtsonder).

De vierde ergste weer-gerelateerde ramp in de geschiedenis van Colombia stond gedoemd te gebeuren. Net zoals het Himalayagebergte, ligt het regenachtige Andes vol met ultra-steile kliffen, waardoor het gemakkelijk voor zware regenval is om met een aardverschuiving grote rotsblokken met enorme snelheid in drukbevolkte gebieden te storten. Maart 2017 was extreem nat, met stortregens die het gebied rond Mocoa met 150 procent de gemiddelde maandelijkse neerslag vol klettert. Een paar uur voor en vlak na middernacht op 1 april, viel er meer dan 12 cm regen in de regio, waardoor drie rivieren overstroomden en in een modderstroom veranderden die hele wijken langs de oevers verwoesten, “uitwisten”, zei de burgemeester. Naast de 329 bekende doden, raakten 332 mensen gewond en zijn er 70 vermisten.

PW’s sluiten zich aan bij meer dan 2500 man personeel, inclusief 1400 soldaten en 800 politieagenten, om in bergen puin naar overlevenden te zoeken. Het leger leverde 63 voertuigen, 10 helikopters, 7 boten en 6 vliegtuigen voor de bestrijding van de ramp, die door President Juan Manuel Santos wordt beschreven als “een ramp veroorzaakt door de natuur, door de klimaatverandering”.

Slechts een paar dagen na elkaar, halverwege september, beukten zowel de orkaan Irma als de categorie 5 orkaan Maria op het schilderachtige Caribische eilandje Dominica. Daarbij komen 30 mensen om het leven en wordt 80 procent van de woningen en gebouwen op het eiland vernietigd. Onbegaanbare wegen, gebrek aan vers stromend water en elektriciteit, uitgevallen telefoon- en internettorens zijn er de oorzaak van dat het eiland dagenlang geïsoleerd is. Een team van Scientology Pastoraal Werkers en hun partners CINAT, uit Colombia, kwamen vanuit Sint Maarten vliegen, waar ze gehoor hadden gegeven aan de Irma ramp op 6 september.

Toen PW’s vroegen, “Wat heb je nodig?”, gaf de minister-president van Dominica een lijst. De PW’s hebben daaraan voldaan. Ze leverden drie transportcontainers met voedsel, water, hygiënische voorraden, gereedschappen en generators. Deze essentiële logistieke en distributiediensten hebben ervoor gezorgd dat de PW’s over de hele wereld in meer dan 200 rampgebieden in de afgelopen twee decennia erkenning kregen.

GRENFELL TOREN BRAND
GRENFELL TOREN BRAND PW’s uit de UK werden op 15 juni opgeroepen om honderden mensen die dakloos waren geraakt door het vuur in Londen te helpen (boven).
KNYSNA ZUID-AFRIKA BRANDEN
KNYSNA ZUID-AFRIKA BRANDEN Toen branden op grote schaal 10.000 inwoners van deze westelijke kustplaats aan de kaap verdreef, verleenden plaatselijke Pastoraal Werkers lichamelijke en spirituele hulp en trainden ze anderen om assisten te geven (rechtsboven).
BURUNDI VLUCHTELINGENCRISIS
BURUNDI VLUCHTELINGENCRISIS Sinds het burgerconflict in april 2015 begon, zijn meer dan 420.000 Burundezen gevlucht. Een plaatselijk humanitair hulpproject van PW’s leverde voedsel en kleding aan het Carama vluchtelingenkamp.