ROCKPORT, TEXAS / ORKAAN HARVEY

Redding & opbouw

PW’s vervoeren voorraden
PW’s vervoeren voorraden Aan het einde van augustus reed een colonne van acht Scientology PW “Er Kan Iets aan Gedaan Worden” vrachtwagens, drie dagen en nachten vanuit Utah. Daar hadden direct in de nasleep van orkaan Harvey, burgers $1 miljoen gedoneerd om Texanen te helpen. De karavaan bereikte Rockport met meer dan 200 ton aan bouwmaterialen.

Het was een comeback als geen ander in de geschiedenis van orkanen: van een onbeduidende tropische golf die op 13 augustus wordt gezien buiten de Noord-Afrikaanse kust, groeide Harvey uit tot de grootste orkaan die Texas in 56 jaar treft. Op 18 augustus bleef het grote natte beest zich voortbewegen, spuwde steeds sterker wordende winden en slagregens uit over de Bovenwindse Eilanden en zou zo dodelijke wonden oplopen door windschering (of dat dachten de weerprognosediensten). Maar hij vond nieuwe kracht toen hij vastliep in de Baai van Campeche, en Harvey kwam zes dagen later op orkaankracht.

HARVEY’S RECORDDAG
HARVEY’S RECORDDAG Rockport had een klap gekregen van een categorie 4, de eerste dergelijke orkaan die sinds 2004 aan land kwam in de VS.

Toen Harvey op 26 augustus Rockport, Texas, raakte, was hij een volle categorie 4 met windsnelheden van 200 km per uur. Hij trok grootvader-eiken uit de aarde en gooide stacaravans zijdelings door de lucht. De storm bleef dagen hangen, net landinwaarts, waarbij het een historische precipitatie liet vallen, waarna het zijn energie verliest bij zijn uiteindelijke aankomst op 30 augustus in de buurt van Cameron, Louisiana. Het hoofd van de PW’s ter plekke beschreef Harvey’s toorn in een rapport: “Trailers bovenop bomen, telefoonpalen die over kilometers omgevallen zijn. Ondergelopen wegen. Geen elektriciteit – de plek is donker.”

BOOMHAKKERS
BOOMHAKKERS Pastoraal Werkers assisteren honderden die in de val zaten in ingestorte huizen.
OVERSTROMINGSTRANSPORT
OVERSTROMINGSTRANSPORT Overstromingen overspoelden gebieden waar Harvey dagenlang regen had gedumpt; PW’s gebruikten kano’s voor reddingsacties.

In de dagen die erop volgden, kwamen meer dan 480 PW’s vanuit de VS in Austin bijeen. Zodra de teams arriveerden, vulden zij voertuigen met hulpgoederen en werden ze ingezet in Rockport, Houston, Corpus Christi en andere kustplaatsen die verdronken waren door Harvey’s toorn. De PW’s deden hun reputatie eer aan bij het aankomen bij een ramp, ze brachten orde in chaos en gingen aan de slag met wat er gedaan moest worden: ze repareerden gebouwen, repareerden beschadigde huizen, voedden de hongerigen, verlosten de gestranden, alles met de missie “Er kan iets aan gedaan worden”. Ze werden met een ceremonie geëerd door het VS congreslid Blake Farenthold; de burgemeester van Rockport, Charles Wax; de burgemeester van Fulton, Jimmy Kendrick en Aransas County Rechter C.H. Mills, Jr.

Teams van PW’s blijven in het zuidoosten van Texas om bij de wederopbouw te helpen.