21 JANUARI 2017 / AUCKLAND, NIEUW-ZEELAND

Spirituele wedergeboorte

De Nationale Scientology Kerk van Nieuw-Zeeland op de heuvel boven de prachtige Waitemata Haven in Auckland is toegewijd aan het helpen van de spirituele en humanitaire missies van de religie in de landen rond de Stille Oceaan.

Restauratie van een monument
RESTAURATIE VAN EEN MONUMENT De Scientology Kerk heeft aanzienlijke en nauwkeurige reparatie en herstelwerkzaamheden uitgevoerd van de architecturale kenmerken van dit historische monument.

Spiritualiteit. Erfgoed. Traditie. Geschiedenis. Onderwijs. Leren.

Dit zijn de pijlers waarop de nationale Scientology Kerk in Nieuw-Zeeland rust, waar op zaterdag 21 januari 2017 plaatselijke scientologen en scientologen van overal uit de Stille Zuidzee samenkwamen met vrienden en supporters, om de wedergeboorte van de op één na oudste Scientology Kerk in de wereld te vieren.

Dhr. David Miscavige
DHR. DAVID MISCAVIGE Op zaterdag 21 januari 2017 leidde de Voorzitter van de Raad Religious Technology Center de openingsceremonie van de Scientology Kerk van Auckland.

Het historische pand biedt uitzicht over de stad en Aucklands geweldige Waitemata Harbor. Het is door de Kerk prachtig gerestaureerd en herstelt, in samenwerking met plaatselijke architecten. Het laat dat wat eens bijna een halve eeuw lang het thuis van spirituele training voor geestelijken en religieuze geleerden was opnieuw verrijzen.

De rangschikking van de rode bakstenen met witte Oamaru-stenen, die in de gevel worden gebruikt, de restauratie van haar delicate eikenhout in de entreehal en de bibliotheek, het behoud van de rimu-houten panelen en jarrah-houten vloeren, zorgen ervoor dat het pand zich van andere werken, als een kunstwerk op zichzelf, onderscheidt.

De opening was een belangrijke mijlpaal en ook een renaissance voor een kerk die meer dan een halve eeuw geleden werd opgericht. Sinds die tijd is het getuige geweest van een gestage groei waardoor de voormalige faciliteiten in Nieuw-Zeeland onvoldoende waren voor de behoeften. Dat resulteerde in een wedergeboorte die in het magnifieke gerestaureerde monument en de voortzetting van de traditie van Scientology van spiritualiteit en onderwijs wordt weerspiegeld.

De historische locatie, die in 1844 werd opgericht, werd in 1927 uitgebreid als de Trinity Methodist Theological College om christelijke theologen te trainen. Haar nieuwe incarnatie als een spiritueel centrum voor scientologen maakt de cirkel van de denkbeelden van geloof en spiritualiteit weer rond, nu onder de stellingen van de doelen van Scientology, een wereld zonder oorlog en armoede, zich inzettend voor humanitaire doeleinden.

Maori Warden Mereana Peka, die de menigte op de openingsdag welkom heette, sprak over de wijsheid van haar volk en een verbond met Scientology, dat een gemeenschappelijk spiritueel doel verlicht.

“In Maori hebben we een gezegde: Ma rongo ka mohio, wat wil zeggen, als je hoort, heb je kennis; ma mohio ka matou, van kennis zal begrip komen; en ma matou ka ora, van begrip zal genezing komen. Voor mij is Scientology een weergave van de essentie van die woorden. En dus kunnen we vanaf vandaag de reis beginnen om ons ultieme potentieel te bereiken!”

Spirituele haven
SPIRITUELE HAVEN Scientologen trainen om auditors (spirituele counselors) te worden om anderen te helpen spirituele vrijheid te bereiken.

De nieuwe Kerk is niet alleen een centrum geworden voor de spirituele missie van Scientology in de landen rond de Stille Oceaan, maar ze is ook de hartslag van de krachtdadige outreach-inspanningen op het gebied van anti-drugs, mensenrechten en andere humanitaire projecten.

De heer David Miscavige sprak in zijn openingstoespraak over de betekenis van de opening en de mogelijkheden die het biedt voor iedere Nieuw-Zeelander.

“We beschouwen de kerkgebouwen niet als gebouwen an sich. Integendeel, we beschouwen onze gebouwen als ‘voertuigen voor het leven’ en de levende, ademende structuur van hun gemeenschappen. Zodoende, wanneer we spirituele wezens weer tot leven brengen door hun eigen gevoel van spiritualiteit te herstellen, zo komt een Kerk zelf tot leven. En dus bedanken we Auckland om ons toe te staan op te treden als beschermers van een Kerk die net zo goed van Nieuw-Zeeland is als van ons.”

Een gotische opleving
EEN GOTISCHE OPLEVING Het historische monument van de Kerk is een rode stenen en witte Oamaru-stenen bouwwerk dat voorheen diende als een religieuze en educatieve instelling.

De opening van de Kerk brengt een geest van samenwerking in de gemeenschap teweeg. De betrokkenheid van Scientology werd in eerste instantie aangetoond doordat het erfgoed van Aucklands Grafton buurt behouden is, en doordat het pand in haar voormalige glorie teruggebracht is. Plaatselijke leden van de gemeenschap beschrijven het als een eerbetoon aan een “ononderbroken erfgoed, als een plek van verlichting en spirituele kennis”.

Regionale en plaatselijke leiders en vooraanstaande personen betrokken bij een aantal van de seculiere humanitaire missies van de Kerk, hielden tijdens de grootse opening een toespraak. Ze spraken over het belang van de zich steeds verder uitbreidende missie van de Kerk in het land. Maar de vestiging van de faciliteit vertegenwoordigt nu veel meer voor een gemeenschap die al gezien heeft hoe de programma’s van de Kerk op het vlak van mensenrechten, sociale gerechtigheid en anti-drugs voor een verandering hebben gezorgd in het leven van mensen in Auckland. Die programma’s breiden zich uit door de gezamenlijke inspanningen van vrijwilligers en stafleden die vanuit de nieuwe thuisbasis in Nieuw-Zeeland werken.

De eerste Scientology Kerk in Nieuw-Zeeland opende in 1955 haar deuren. Haar groei en expansie in de meer dan 60 jaar daarna werd de realisatie van de visie van Grondlegger L. Ron Hubbard, voor de Kerk en haar werk in de regio.

Drugsvrij Nieuw-Zeeland
DRUGSVRIJ NIEUW-ZEELAND Het programma van de Kerk heeft duizenden Nieuw-Zeelanders geholpen de feiten over drugs te krijgen.

Kiwi’s spreken

Leiders deelden hun inzichten over de humanitaire programma’s van de Kerk en haar toewijding aan het Nieuw-Zeelandse erfgoed.

Robin Byron

Ons erfgoed behoeden

“De Scientology Kerk heeft een reputatie als een voortreffelijke behoeder van erfgoedlocaties in steden over de hele wereld. En dus heeft Auckland heel veel geluk dat jullie ervoor kozen om dit markante gebouw onder jullie hoede te nemen. Er zijn historische gebouwen die in hun omgeving gewaardeerd worden, maar er zijn er maar weinig die zo’n uitstraling hebben als deze. Deze nieuwe Kerk kan zelfs worden gezien vanuit verschillende punten in de stad. Met andere woorden, dit is dé definitie van een historisch monument. En nu jullie haar in haar volle glorie hebben hersteld, zijn jullie de redder van een stukje van onze geschiedenis. Zodoende hebben jullie niet alleen een lichtend voorbeeld gesteld, maar ook een gekoesterd en waardevol monument aan iedere Aucklander teruggeven!”

Yvonne Galvin

Onderwijs dat levens redt

“Toen ik voor het eerst deelnam aan het systeem en ik zag hoe jongeren werden behandeld, zei ik tegen mezelf: ‘Ik moet iets te weten zien te komen over mensenrechten’. We zagen dit gebeuren, dus moest ik dat vinden. Maar ik kon niemand vinden die er iets aan deed. Toen hoorde ik over de Scientology Kerk. Dus reed ik de hele stad door om jullie te vinden, en toen ik dat deed, zei ik tegen jullie: ‘Ik wil dat mensenrechtenprogramma dat jullie doen!’ En nu doorloopt elk kind in ons jeugdcentrum het mensenrechtenprogramma – en dat is vanwege jullie. En we hebben niet alleen één jongeman gered, maar we hebben meer dan 5000 jongeren gered in heel Nieuw-Zeeland.”

Thomas Henry

EEN EINDE MAKEN AAN PSYCHIATRISCHE MARTELING

“Dankzij jullie ontvingen zo’n 200 slachtoffers miljoenen aan compensatie voor de wrede behandelingen die ze hadden ondergaan. Maar geheel in stijl brachten jullie de zaak helemaal naar de Verenigde Naties, en dwongen de psychiatrie in Nieuw-Zeeland om zich te verantwoorden voor het VN-comité tegen Foltering. En dat alles zodat geen enkele psychiater zich boven de wet kan plaatsen. Als gevolg daarvan stelde Nieuw-Zeeland een instantie in om alle psychiatrische instellingen in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat dergelijke misstanden zich nooit meer voordoen. Dus ja, jullie acties hebben het gezicht van de geestelijke gezondheidszorg in dit land hervormd.”

“Het is niet gemakkelijk om mijn dankbaarheid uit te drukken aan mensen die iedere dag levens redden. Maar ik weet persoonlijk dat ieder van jullie heeft geholpen om dit deel van de wereld te veranderen.”
Mereana Peka

Mensen van de drugs afhelpen

“Deze nieuwe Scientology Kerk in Auckland is een belangrijke springplank voor ons om onszelf en onze gemeenschap te genezen. In Maori, hebben we een gezegde dat betekent: ‘als je hoort, heb je kennis, van kennis zal begrip komen en van begrip zal genezing komen’. En daar zijn we dan dus ook. Voor mij geeft Scientology de essentie van die woorden weer en vanaf vandaag kunnen we dus de reis beginnen om ons ultieme potentieel te bereiken! Elk lid van de Scientology Kerk waar ik mee gewerkt heb is erop gericht om onze wereld te genezen. Ik geloof dat scientologen de levende resource zijn van jullie beweging. Met elk van jullie komt er een zaadje voort dat uitgroeit tot een betere wereld. Het is niet gemakkelijk om mijn dankbaarheid uit te drukken aan mensen die iedere dag levens redden. Maar ik weet persoonlijk dat ieder van jullie heeft geholpen om dit deel van de wereld te veranderen. En samen met deze Kerk zal die verandering elke gemeenschap van onze eilandstaat bereiken.”