CENTRAAL MEXICO AARDBEVING

In het epicentrum

gcui_freedommag:at-the-epicenter-img-buildings-alt
Redding temidden van puin Scientology Pastoraal Werkers sluiten zich aan bij de legendarische Mexicaanse rampenbestrijdingseenheid Los Topos om tientallen levens te redden. De Los Topos worden de Mollen genoemd vanwege hun vermogen om ondoordringbaar puin binnen te gaan via onmogelijk smalle en wankele openingen om overlevenden onder het puin te redden. De zoek-en-reddingsmissie wordt bemoeilijkt door de dagenlang aanhoudende naschokken.
DE AANVOERLIJNEN
DE AANVOERLIJNEN Mexicaanse PW’s ondersteunden hulpverleners, verlichtten trauma en organiseerden en distribueerden tonnen aan voorraden.

Het is ongelooflijk, maar slechts twee uur nadat de overheidsluidsprekers in Mexico-Stad het alarm voor een aardbevingveiligheidsoefening lieten horen, als deel van een herdenkingsceremonie voor de 10.000 slachtoffers van de aardbeving in Mexico-Stad op 19 september 1985, begon de grond in en rond de Mexicaanse hoofdstad te trillen. Precies 32 jaar na de beruchte aardbeving van 1985, vindt er een ondergrondse vulkaanuitbarsting plaats met een grootte van 7,1 in de buurt van Mexico-Stad. In minder dan 20 seconden tijd storten meer dan 40 gebouwen in, worden 370 mensen gedood (228 in Mexico-Stad) en raken meer dan 6000 gewond. Terwijl de omvang, razernij, dood en schade groot waren, zijn aardbevingen niets nieuws in Mexico. Het is één van ’s werelds regio’s met de meeste kans op aardbevingen. Het ligt bovenop elkaar kruisende tektonische platen. Een seismische cocktail waardoor een gemiddelde van 40 aardbevingen per dag door het hele land plaatsvinden. In feite werden er 12 dagen eerder, tijdens een aardbeving 650 kilometer verderop, 100 mensen gedood.

ORGANISATIE, GEEN CHAOS
ORGANISATIE, GEEN CHAOS Noodhulphoofdkantoor van de Scientology Kerk Mexico.
DRAMATISCHE REDDING
DRAMATISCHE REDDING PW’s en Los Topos teams werken samen om het leven te redden van een kind dat vastzit in een geïmplodeerde school.

De Los Topos zijn sinds 2010, sinds de aardbeving in Haïti, een samenwerkingsverband aangegaan met de PW’s bij grote rampen, met inbegrip van de aardbeving en tsunami in 2011 in Japan, de aardbeving in Nepal in 2015 en talloze andere daar tussenin. Deze twee groepen waren onder de eersten die arriveerden nadat deze aardbeving, die nu de Centraal Mexico Aardbeving heet, had plaatsgevonden. De Scientology Kerk Mexico werd direct ingericht als het hoofdkwartier van het rampenteam voor de aardbeving. De teams werkten het klokje rond, en haalden onmiddellijk 26 mensen uit de puinhopen van de Enrique C. Rébsamen school. Al snel werd de Kerk de basis voor al het personeel dat betrokken was bij zoek- en reddingsacties, van de spoedeisende eerste hulp tot de politie, brandweermannen en militair personeel.

Meer dan 1000 PW’s hielpen daar en op 90 andere sites over het hele land. Een vloot van PW-motorrijders werd gevormd om de zoek- en reddingsteams heen en weer tussen de locaties te vervoeren. Een constante stroom van donaties, van scheppen en pikhouwelen, tot water en babyverzorgingsproducten (meer dan 55 ton in de eerste maand alleen al), stroomde de Kerk binnen om door de PW’s te worden georganiseerd en gedistribueerd aan reddingswerkers en mensen in nood.